Fibrodysplasia Ossificans Progressiva | ACVR1(c.617G>A; R206H) = Klassisk FOP
Hugo Fahlberg & Marie H Fahlberg

Vikten av ett -Varsågod!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

I huvudet på en #hcpmamma del 3.
Kan man uppfostra sin tonåring samtidigt som han ligger på sängen och jag dammsuger? 😉
Jag tror det handlar om små saker man gör och hur man gör dom. Ibland säger jag saker för jag tycker det är självklart. Egentligen tänker jag inte på att jag säger dom men det känns som om vissa ord har en enormt stor betydelse.

I morse när jag hjälper Hugo och han går upp ur sängen suckar han över att det är skitit på golvet och jag svarar med konstaterandet -Dina kaksmulor. Till en “helt vanlig” 15åring hade jag bara sagt – Dina kaksmulor, ta fram dammsugaren och ta bort dom!

Alltså Hugo kan dammsuga “hela ytor” men… underlättar det min vardag att stå och vänta på att Hugo dammsuger “den enkla delen” och sedan kryper jag på knä och gör resten. NÄE! det tar längre tid och det är skittråkigt att dammsuga och inget jag har lust att lägga mer tid på än nödvändigt. “jamen barn/tonåringar måste ju lära sig…” blablabla… är det många som säger. Som ni förstår har jag låtit Hugo dammsuga några gånger men jag tror faktiskt (men det behöver inte vara rätt) att det finns andra sätt att lära sig och att uppskatta saker utan att behöva göra det själv. Jag tror det handlar om att skapa en medvetenhet om vem som gör vad och varför och ömsesidig respekt.

Tidigare idag snubblade jag förbi dammsugaren och kom ihåg att jag skulle dammsuga Hugos rum. Han ligger i sängen och kollar på TV och blippar på iPhonen. Hugo stänger av hörapparaterna när jag kommer infarande med dammsugaren och när jag är klar går jag fram pussar honom i pannan tittar honom i ögonen och säger -Varsågod! Varpå Hugo tittar på mig och svarar med ett uppriktigt -Tack! Jag är helt övertygad om att han vet vad städa handlar om och vikten av att ha det rent och den dagen han flyttar hemifrån kommer han ha rent omkring sig för det är det han är uppväxt med och det är så han vill ha det, han kommer nog ha höga krav på sina assistenter. Jag tror inte barn/tonåringar “måste göra” för att lära sig, jag tror dom ofta lär sig av hur vi vuxna gör och tar efter vårt beteende. Jag tror att vikten av att säga varsågod och förvänta sig ett tack är väldigt stor och har en mycket djupare mening, större vikt och betydelse än att tjata på sina ungar att dammsuga eller bara dammsuga och tyst lämna rummet städat.

“Underskatta aldrig kraften i enkelheten” ~ Robin Sharma

Marie H Fahlberg
Utsedd till årets eldsjäl av VH Assistans 2013
Vinnare av IFOPAs Jennie Peeper Outstanding International Leadership Award 2012.
Nominerad till David Legas stipendium 2012.

Stöd FOP-drabbade genom bidrag till FOP-forskningen

Bankgiro 5823-7140. Insamlingsstatus  4/11- 2013. 102 467:-
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Inga kommentarer

Skicka kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.