Fibrodysplasia Ossificans Progressiva | ACVR1(c.617G>A; R206H) = Klassisk FOP
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

En sammanställning av information om läkemedelsutvecklingen för FOP.

De senaste åren har olika forskningsprojekt runt om i världen gjort banbrytande upptäcker som kan leda till olika typer av läkemedel. Den allra första läkemedelsstudien på FOP patienter startade 2014. Idag pågår fler studier och mer är på gång. Det är mycket att hålla reda på både som patient och läkare. Här nedan skall jag göra mitt bästa att förenkla, förklara och hålla dig uppdaterad om var du hittar den senaste informationen och lite kort om vad som är aktuellt idag.

I Sverige pågår Clementias Fas 3 MOVE-studie med *prövningsläkemedlet palovarotene.  Studieansvarig läkare är Staffan Berglund på Kliniskt forskningscentrum på Universitetssjukhuset i Umeå. Studien startade i februari 2018.
*Prövningsläkemedel/studieläkemedel = Ej ännu godkänt läkemedel.

Mer info nedanför länkarna. Scrolla ↓ till röda texter för SENASTE NYTT.
Uppdaterad 24 oktober 2018.

Förenklat om de olika faserna i läkemedelsutvecklingen.

”Kliniska studier/prövningar är inte medicinering – Det är studier”

 1. Upptäckt = Forskare ser ett sammanhang. En orsak och en eventuell lösning och forskar vidare på det i sina laboratorium (jag tror att även kemisterna är med och bidrar redan här).
 2. Förklinisk =  Prövningsläkemedel måste testas på djur före människor. Forskningslabb, mikroskop, diverse olika forskningsutrustningar, celler, djur (ex: bananflugor, sebrafiskar, möss) Kemister tar fram studieläkemedel utifrån forskares upptäckter för att se om substansen kan lösa problemet. Grundliga studier måste bevisa att substansen fungerar på ett tillfredställande och säkert sätt på djurmodeller innan man kan ansöka om tillstånd för att gå vidare till det som kallas kliniska studier/prövningar och betyder tester på människor.
 3. Klinisk utveckling – Fas 1. Fas 2. och Fas 3. = Här börjar man testa prövningsläkemedel på människor.
 4. Fas 1 = På frivilliga friska personer testar man säkerheten och eventuella biverkningar av prövningsläkemedlet som är tänkt att bli ett läkemedel.
 5. Fas 2 = Man testar olika doser och eventuella biverkningar på patienter med sjukdomen och ser om prövningsläkemedlet har en tillfredställande verkan. I den här fasen används även placebo för att på snabbast sätt kunna se resultat. Bevisen måste fram att prövningsläkemedlet är säkert och fungerar på patienterna, och i vilka doser. Man måste även bevisa att den gör skillnad för patienten i det dagliga livet för att kunna få gå vidare till nästa fas.
 6. Fas 3 = Nu gäller det. Alla förstudier är gjorda, man har sammanställt allt data från tidigare studier och kommit till den bästa tänkbara doseringen av detta prövningsläkemedel. Prövningsläkemedlet som är tänkt att bli en medicin skall nu under en längre period testas av patienter med sjukdomen. För att kunna bli en medicin så måste studien lyckas bevisa att prövningsläkemedlet fungerar, är säker och är till stor skillnad för patienten i det dagliga livet.
 7. Regelverkets Godkännande. Den byråkratiska delen, alla instanser som går igenom ansökningarna, resultaten från studierna och bestämmer om det blir godkänt som läkemedel. Det är även mycket sånt byråkratiskt och etiskt på resans gång och mellan alla olika faser.

Aktuellt. 

 • Sverige:  Clementias Fas 3 MOVE-studie med studieläkemedlet palovarotene för FOP patienter 4år och äldre pågår i Sverige. Den är nu fulltecknad (totalt ingår 99 patienter på 15 center i 11 länder).
  Studieansvarig läkare i Sverige; Staffan Berglund, Kliniskt forskningscentrum på Umeå Universitetssjukhus.
  Mer information om studien scrolla ↓ 
 • Internationellt: En Fas 2 studie med Regenerons studieläkemedel REGN2477 pågår utanför Sverige. Det finns möjlighet för vuxna med FOP från alla länder att delta.
  Mer information om studien scrolla ↓
 • IFOPA. Senaste nytt om klinska studier (på Engelska).
 • 26e Forskningsrapporten från Drs Kaplan, Shore, Pignolo, Al Mukkada 2017 klicka här. (Upptäckter i FOP laboratoriet i Philadelphia och deras samarbeten runt om i världen).

Läkemedel under utveckling. Fas – Substans – Företag/Institution – Mekanism.

 1. Fas 3. Planerar skicka in NDA till FDA gällande flare up behandling – Palovarotene – Clementia Pharmaceuticals.
  scrolla ↓ pressrelease och mer information.
 2. Fas 2. – REGN2477 – Regeneron – Activin A Antibody.
 3. Fas 2. – Rapamycin – Kyoto University – Immune Suppresive.
 4. Förklinisk – Kinase Inhibtor – BioCryst Pharmaceuticals – ALK2 Inhibition.
 5. Förklinisk (Planerar fas 1. 2019)  – BLU-782 – Blueprint Medicines – ALK2 Inhibition.
 6. Förklinisk – ALK2 Antibody – Daiichi Sankyo/Saitama – Anti ALK2 receptor.
 7. Förklinisk – Saracatinib – Harvard/Oxford – Alk2 Inhibition (surgery).
 8. Förklinisk – Kinase Inhibitor – La Jolla/Vanderbilt – ALK2 Inhibition.
 9. Upptäckt – Kinase Inhibitor – Keros Therapeutics – ALK2 Inhibition.
 10. Upptäckt – Allosteric Inhibitor – Oxford University – ALK2 Allosteric inhibition.
 11. Upptäckt – H-SAADD – Texas A&M – ALK2 Degradation.
 12. Upptäckt – Antisense oligo – University of Alberta – ↓FOP ACVR1 allele.
 13. Upptäckt – TAK1 Inhibitor – University of Michigan – Kinase Inhibitor.

Vad du som patient och läkare kan göra idag.

Kliniska studier/prövningar pågår. (Kliniska studier/prövningar = Man testar medicin på människor) Nya kliniska studier kommer att komma framöver så det är bra att hålla sig uppdaterad här. Alla patienter har möjlighet att vara med på olika sätt. En av de viktigaste delarna  för att effektiv medicin skall bli verklighet är statistik och bevis på vad som händer i kroppen, och hur FOP agerar. De enda som kan ge den informationen är patienterna själva och information från deras läkare. Patientens egna histora om sitt liv med FOP är grunden för att kliniska prövningar skall vara möjliga.

IFOPAs register ”The FOP Connection Registry”. Ett register vi hoppas att alla med FOP registrerar sig i. Det är viktigt även för de som är med i Clementias ”Natural History Study”. Steg ett i registreringen är väldigt enkelt. Det handlar bara om att registrera sig. Bara det hjälper oss idag att kartlägga hur många patienter med FOP det finns och var i världen de befinner sig, information som är en otroligt viktig del när läkemedel skall utvecklas och sedan kunna rullas ut på marknaden. Varefter man har ork och tid kan man sedan fylla i ytterligare information om sin FOP i registret. Allt kan du göra från din dator (mobilversion är på gång). I registret finns en patientdel, och en del för läkare att fylla i.

Clementias Natural History Study (2018 tar ej fler patienter), där ingår andra tester och även besök på centret (Centret i UK för oss i Norden). Alla resor bekostas och arrangeras av Clementia. Men, för att informationen man lär sig om FOP från den studien på bästa sätt skall komma till nytta för framtiden. Då behöver den informationen komma in i IFOPAs FOP Connection Registry. Det gör den endast om du har registrerat dig i IFOPAs FOP Connection Registry, därför är det viktigt att registrera sig där om man medverkar i Clementias studie.

 • The FOP Connection Registry (IFOPA) läs mer och registrera dig klicka här.
 • The Natural History Study (Clementia) läs mer och se frågor & svar videon klicka här.

Mer info & senaste nytt:

 • Oktober 2018.
  23/10 Clementias pressrelease om planerad ny läkemedels ansökan (NDA) till FDA
   under andra halvan av 2019, baserad på resultaten från fas 2 studien. klicka här.
  1/10 Blue Prints pressrelease om förklinisk data
  som stödjer utvecklingen av BLUE-782 en ALK2 hämmare. Planerar Fas 1 studie 2019. klicka här.
 • September 2018.
  26/9 Clementias pressrelease, uppdaterad data
   angående Palovarotene fas 2B studie klicka här.
 • Inspelade webinairsändningar med information och frågor & svar angående de två olika läkemedelsstudierna som pågår, och en informationsvideo från IFOPA om kliniska studier & patientens roll och valmöjligheter.
  · Clementias MOVE Trial
   klicka här.
  · Regenerons LUMINA-1 Trial
   klicka här.
  · IFOPAs informations video klicka här.
 • Augusti 2018.
  Clementias Fas 3 MOVE-studie Press release.
  Studien är nu stängd (totalt ingår 99 patienter, 15 center i 11 länder) pressrelease 2018-08-16 klicka här
 • April 2018.
  Clementias faktavideo om Fas 3 MOVE studien klicka här.
 • Februari-Mars 2018.
  Clementias Fas 3 MOVE-studie Kliniskt forskningscentrum i Umeå för Svenska patienter med FOP, läs inbjudan klicka härStudieansvarig läkare, Staffan Berglund. ”MOVE‐studien är en global klinisk fas 3‐studie med studieläkemedlet palovaroten. Studien förväntas inkludera cirka 80 vuxna och barn med FOP från 4 års ålder (På 20st center i 16 länder spridda på 6 kontinenter). Alla patienter får palovaroten varje dag (ingen placebo) under två år, högre doser under perioder med flare-ups för att se om denna dosering med palovaroten minskar bildningen av extra skelett jämfört med obehandlade patienter. MOVE‐prövningen kommer att utvärdera säkerhet och effekt av palovaroten för FOP…”
  ·Mer information från Clementia;

  · Frågor & Svar om MOVE-studien (På Svenska) klicka här.
  · Youtube video om hur palovarotene agerar i kroppen klicka här.
  · Brev från Clementias CEO Clarissa Desjardins (På Svenska) klicka här.
  ps. Clementias översättningar är vi enormt tacksamma för, de har dock lite brister rent språkmässigt, hoppas du som läsare har överseende med det.

 • November 2017.
  Regenerons fas 2 studie, LUMINA-1 Trial.
  Öppen för vuxna patienter med FOP (Har ej något center  i Sverige men man kan delta i studien ex. i Holland eller England). Information för FOP Forskare och läkare ActivinAandFOP.com . Är du läkare och intresserad av att vara studieansvarig för fas 2 studien i ditt land kontakta Regeneron.
  • 
  Vill du veta mer om studien eller om du som patient kan delta, be din läkare kontakta Regeneron:
  · Medicinsk Information Hotline: +1-510-496-3637
  · 
  Email:
  medical.information@regeneron.com
 • SEPTEMBER 2017.
  Clementia har fått Orphan Drug (Särläkemedel), Fast Track and Breakthrough Therapy Designations för FOP från the U.S. Food and Drug Administration (FDA) och orphan status för behandlingen av FOP inom EU. (Mer info/pressrelease 31 Aug-2017 klicka här.
  Det innebär att dom endast behöver vänta 6månader på besked om medicinen blir godkänd eller ej efter att de  kliniska studierna är avslutade och presenterade för FDA. (En process som annars kan ta flera år).
 • AUGUSTI 2017.
  Regeneron har fått Fast Track Designation från the U.S. Food & Drug Administration (FDA) för REGN 2477.
  Det innebär att dom endast behöver vänta 6månader på besked om medicinen blir godkänd eller ej efter att de  kliniska studierna är avslutade och presenterade för FDA. (En process som annars kan ta flera år).
 • AUGUSTI 2017. 
  Kliniska Studier på Kyoto University i Japan. Forskare under ledning av Junya Toguchida startar kliniska studier med Rapamycin under 2017, mer info klicka här.
 • JULI 2017.
  Blueprint Medicines & Alexion Pharmaceuticals avslutar sitt samarbete.
  Läs pressrelease klicka här.
 • JUNI 2017.
  Regeneron Pharmaceuticals fas 2 studie med REGN2477 planeras starta hösten 2017.

  Mer information on studien klicka här.
 • MARS 2017.
  Läkemedelsföretaget Clememtia Pharmaceutical inc. släpper de preliminära resultaten från fas 2, del A.
  Den öppna förlängningsstudien (Open Label Extension, OLE) av palovaroten för behandling av patienter med FOP. Fas 3 studien beräknas starta under 2017. Pressrelease på Svenska klicka här.
 • Mars 2017.
  Läkemedelsföretaget Regeneron meddelar att den första fas 1 studien för att utröna säkerheten på människor med REGN2477 är avslutad.

  Man planerar nu en fas 2 studie som beräknas starta under 2017. Mer info på IFOPAs sida klicka här.


 • Oktober 2016.
  Läkemedelsföretaget Clememtia Pharmaceutical inc. släpper de första resultaten från fas 2 studien med palovarotene.

  De positiva resultaten tillsammans med det man lärt sig från The Natural History study gör att man nu beslutat att gå vidare till en fas 3 studie så snart som möjligt under 2017. Den studien kommer att bestå av två olika delar. I den ena delen kommer den bästa av de tre doserna som använts i fas 2 och den utökade fas 2 studien att användas. Den andra delen av fas 3 studien innebär att man skall testa om palovarotene är säker och förhindrar skelettbildning vid kirurgiska ingrepp.
  • Mer info, Eng:

  · Clemetia Clinical trials
  · Clementias Pressrelease 14 okt-16
  · Brev från Clementias CO 14 okt-16
  · Vanligt förekommande frågor & Svar .
 • Juli 2016.
  Läkemedelsföretaget Regeneron meddelar att man påbörjat klinska studier med anti Activin-A.
  Steg ett med frivilliga friska personer startade i juni 2016. Man skall reda ut säkerheten, eventuella biverkningar och hur Anti-activin A påverkar människokroppen. Regeneron räknar med att kunna granska dess data före årets slut och påbörja kliniska studier på patienter med FOP så snart som möjligt efter det, baserat på resultaten. Mer info från IFOPA på Engelska hittar du klicka här.
 • Juni 2016.
  FOP labbets 25e Forskningsrapport. ”25år med FOP, historia & milstolpar”.

  Det kan låta avancerat, men låt det inte skrämma dig. Ta en titt, läs rubrikerna och titta på bilderna (flera bilder från Seminariet i Sverige 2015). Det innehåller långt ifrån bara forskningstermer. Det är även lite historia och milstolpar, 25 år med FOP. klicka här.
 • Juni 2016.
  Clementia, Palovarotene.

  Fas 2 studien pågår just nu även med en utökad prövning som kallas Fas 2 del B för att undersöka nya doserings-alternativ, hör mer om den på Clementias YouTube kanal. Den delen kan vi i Skandinavien inte medverka i. Men den del av de kliniska studierna vi kan delta i är The Natural History Study (se länk ovan). I höst beräknas data från Fas 2 studien vara sammanställd. Sedan hoppas vi det går vidare till fas 3.

*28st tidigare studier. I texten ovan står det att saracatinib har varit med i 28 tidigare kliniska studier. För FOP innebär det att man inte behöver börja på ”ruta 1” och göra alla förstadie-tester som tar fler år. Delar som biverkningar och sånt, den delen är redan avklarad. Vilket gör att om den här typen av medicin ser ut att fungera på FOP så kan det gå förhållandevis snabbt framåt med kliniska studier.

”Jag hoppas den här informationen hjälper dig få en samlad bild av vad som pågår inom läkemedelsutvecklingen för FOP idag”.
– Marie H Fahlberg, IFOPAs IPC representant i Sverige.


Stöd FOP-forskningen via Svenska/Skandinaviska FOP-föreningens insamling.

Bankgiro 5823-7140  •  Swishnr 1236402630

FOP Information ← ¦ → Vad är FOP?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.