Fibrodysplasia Ossificans Progressiva | ACVR1(c.617G>A; R206H) = Klassisk FOP
Hugo har en dialog med Lena :)

Influensavaccin och FOP

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hur går det till? när man…
~Aldrig får ta intramuskulära injektioner när man har FOP.
~Jo, då får man ta den subkutant = väldigt nära direkt under huden med en extra tunn nål, och direkt efter det skall man ha på  is i upp till 24timmar eller så länge som man står ut. Ett tips om man har ett barn som inte klarar av att ha is på så länge är att smörja med Ice Power den finns att köpa på apoteket.
~MEN! Aldrig vaccinera sig när man har en Flare Up = pågående FOP process i kroppen.

I torsdags klockan 9.00 hade Hugo tid på barnmottagningen i Eskilstuna för att ta sin årliga vaccinations-spruta och det är alltid samma sjuksköterska, Lena som tar sprutan det går väl i och för sig lite lättare nu mot när han var mindre, men det är ju inte helt “snack, gnäll och smärtfritt” och han blir lite sur när jag prompt skall fota honom också fast jag försöker smygfota så han inte skall märka nåt… haha


Vår lilla specialare med två stycken halsdukar som håller fast ispåsen, googla på “Ispåse” för att hitta billigaste alternativet finns även på apotek och i sportaffärer. Halsdukarna får ju absolut inte dras åt hårt, Hugo är dessutom extra känslig vid halsen/nyckelbenet så där får inget trycka, den undre är mest till för att ispåsen skall stanna kvar, jag viker halsduken lite dubbelt så det blir som en påse att lägga ispåsen i och den mörka knyter jag bara försiktigt runt så det hålls på plats. Det finns säkert smartare sätt att lösa det här, men jag är ju lite av “Kajsa-varg typen så jag tar vad jag har”.

Jag glömde fota Hugos arm igår och gick ner för att ta en bild nu men då syntes nästan ingenting längre så jag skippar den bilden och får förklara istället. Han brukar få en ca 5cm i diameter lite upphöjd rodnad (den kommer smygande och är större dagen efter) och det kan bli lite spänt och hårt och är ömt men det brukar gå över på några dagar- en vecka, han är fortfarande öm idag men nu nästan ingen rodnad. Man får ju komma ihåg att när man tar vaccinet subkutant så tar det längre tid för vätskan att försvinna in i kroppen för den har ingenstans att ta vägen utan hamnar som en liten bulle direkt under huden.

Hejsvejs *)(* Marie

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Kommentarer ( 2 )

 • Tack, det har varit en slappar dag, som behövs ibland. Maken kollar fotbollen och strax ska vi ta in hästarna.

  Tänkte på det där med att hålla isen på plats, en sån där nylon påse som man ska ha pengar och pass i när man är ute och reser. Och sen sy på kardborre band, upp och ner till på påsen, så att den fixeras över injektionsstället och eventuellt förlänga halsremmen.

  Tja det var bara en tanke……..

  En finer kväll önskas er alla!
  Kramar

 • Annalena

  Ett litet tips till är att om ditt barn har pågående flare-ups och inte kan ta influensa vaccinet så kan din doktor skriva ett intyg på att pga det så räknas resten av familjen som riskgrupp och får ta vaccinet istället. Så gjorde vi förra året och så blir det även i år…
  Hälsningar, Annalena (Augustas mamma)

Skicka kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.